Oleh KARIM RASLAN

Seni tidak semestinya selalu serius dalam menyampaikan sesuatu. Mesej penting dalam seni juga boleh juga dihantar melalui humor dan keseronokan. Salah seorang artis di Nusantara yang hidup dengan prinsip ini ialah Agus Suwage dari Indonesia.

Penulis pertama kali melihat karyanya pada 1997, di sebuah pameran seni kecil di salah sebuah kawasan yang tenang di Jakarta. Nama Agus tidak begitu dikenali, namun hasil seni beliau yang unik begitu memberikan kesan kepada penulis. Terdapat lelucon dalam keseluruhan persembahan seninya.

Tidak seperti hasil nukilan pelukis Jerman, Anselm Kiefer, Agus sering mempertontonkan hasil seni yang suram – selari dengan kesuraman Indonesia selepas kejatuhan Suharto yang mencetuskan tempoh reformasi yang lama dan hanya kebelakangan ini Indonesia mula bangun semula.

Penulis tidak pernah melihat hasil seni seperti Agus di Indonesia – begitu menonjolkan identiti Indonesia tetapi masih menitikberatkan pertembungan yang keras dengan dunia luar. Ekoran itu, penulis begitu berminat memiliki hasil karya beliau yang unik. Lalu, penulis membeli salah satu lukisannya. Bermula dari detik itu bermulalah “dialog” antara penulis dengan Agus (hubungan antara seorang pengumpul dengan seorang pelukis) yang berterusan sehingga ke hari ini.

___

Karim Raslan, penulis bebas yang kini menetap di Jakarta, Indonesia. Dua buah buku popular beliau berjudul Malaysian in Transition: Ceritalah 1 dan Journey Through Southeast Asia: Ceritalah 2.

Kolum ini diambil daripada Dewan Masyarakat Julai 2010. Kandungan kolum telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.