Oleh FIRDAUZ RADZAK

Sains sukan merupakan satu cabang dalam sains yang mengkaji respons manusia terhadap aktiviti fizikal. Bidang ini merangkumi kinesiologi, biomekanik, anatomi dan fisiologi.

Sains sukan bukanlah satu bidang khas yang melatih seseorang menjadi cergas dalam melakukan suatu aktiviti yang bertujuan meningkatkan prestasinya. Sebaliknya, bidang ini membantu memahami tindak balas badan manusia seperti organ, sistem saraf, sistem otot, dan tenaga dalam badan semasa melakukan sesuatu sukan.

Setiap kali atlet gagal dalam sesuatu kejohanan, tumpuan pasti terarah kepada kegagalan dalam psikologi. Sedangkan sebenarnya kebanyakan atlet negara gagal disebabkan oleh kelemahan taktikal atlet itu sendiri. Sedar atau tidak banyak atlet negara menunjukkan pencapaian yang kurang memberangsangkan kerana kurang pendedahan terhadap sains sukan. Atlet seharusnya mempunyai konsep kendiri dalam mempertingkatkan ilmu sains sukan untuk mempertingkatkan tahap pencapaian dalam bidang masing-masing terutamanya ketika pertandingan.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Oktober 2010. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.