Oleh ZULKIFLI SALLEH

Pertandingan bola sepak Piala Dunia di Afrika Selatan sudah berakhir. Pasukan yang menang, iaitu Sepanyol masih berpesta, manakala pasukan pilihan yang tewas terpaksa akur dengan kelemahan masing-masing.

Di samping 32 buah pasukan yang bertanding, Paul, si sotong kurita juga menunjukkan kehebatannya meramalkan keputusan perlawanan, khususnya pertandingan yang melibatkan pasukan Jerman dan pertandingan akhir. Selain sokongan para penonton dan tiupan vuvuzela, kehadiran bintang pop Colombia, Shakira, turut menyerikan pertandingan bola sepak paling berprestij di muka bumi itu, dan lagu dendangannya sempena perlawanan akhir iaitu Waka Waka terus berkumandang hingga kini.

Tidak ketinggalan yang menarik perhatian ialah slogan antirasis sepanjang Piala Dunia berlangsung. Afrika Selatan selaku tuan rumah pertandingan, menyediakan gelanggang untuk pelbagai pihak memperlihatkan pendirian terhadap rasisme. International Federation of Association Football (FIFA) menggunakan empat perlawanan suku akhir untuk berkempen menentang rasisme dan menyeru para penyokong di seluruh dunia dengan slogan kempennya, “Katakan Tidak kepada Rasisme.”

___

Penulis mantan Pengarah Penerbitan Dewan Bahasa dan Pustaka.

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat September 2010. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.