Oleh MOHD. IZANI MOHD. ZAIN

Dalam pembentangan Rancangan Malaysia Ke-10 pada awal Jun lalu, kerajaan berhasrat untuk menambahkan kepentingan pembangunan bukan fizikal kepada 40 peratus berbanding dengan 21.8 peratus dalam Rancangan Malaysia Ke-9. Sehubungan itu, dalam Rancangan Malaysia Ke-10, kerajaan tidak bercadang untuk menambahkan bilangan Institusi Pengajian Tinggi Awam dan menjadikan jumlahnya kekal iaitu 20 buah nstitusi Pengajian Tinggi Awam di seluruh negara.

Perkembangan ini juga jelas menunjukkan keseriusan kerajaan untuk memberikan fokus kepada pembangunan modal insan dan memupuk tahap inovasi yang lebih memberangsangkan. Peruntukan yang sebelum ini banyak digunakan untuk pembangunan fizikal, kini disalurkansebagai dana penyelidikan.

Untuk menggalakkan inovasi, kerajaan menambahkan peruntukan kewangan yang disalurkan untuk aktiviti penyelidikan. Hakikatnya, Malaysia hanya memperuntukkan 0.6 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) untuk tujuan penyelidikan dan kadar ini jauh lebih kecil berbanding dengan negara maju. Korea Selatan dan Singapura misalnya masing-masing berbelanja sebanyak 2.6 peratus dan 3.5 peratus daripada KDNK untuk tujuan penyelidikan. Dalam Rancangan Malaysia Ke-10, kerajaan menjangkakan perbelanjaan untuk tujuan penyelidikan bakal mencecah 1.0 peratus daripada KDNK.

___

Penulis Setiausaha Akhbar kepada Menteri Pengajian Tinggi Malaysia.

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat September 2010. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.