Oleh RAMLAN ABD. WAHAB

Hasil kajian dalam bidang neurologi sejak dua dekad yang lalu berjaya menemui pendekatan pembelajaran yang lebih selari mengenai cara otak berfungsi secara semula jadi. Pendekatan ini dikenali sebagai pembelajaran bersesuaian dengan otak (brain-compatible learning) atau pembelajaran berasaskan otak (brain-based learning).

Berasaskan kajian dalam bidang neurosains, biologi, dan psikologi pula, kefahaman mengenai hubungan antara pembelajaran dengan otak merangkumi aspek lain seperti peranan emosi, corak, gaya, sikap, pemaknaan, persekitaran, irama tubuh, tekanan, trauma, penilaian, muzik, pergerakan, gender, pengayaan dan sebagainya.

Menurut Eric Jensen dalam bukunya Brain-based Learning (2000), dengan menyepadukan amalan pendidikan yang standard, pembelajaran berasaskan otak menjana sebuah organisasi pembelajaran yang lengkap.

___

k

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.