Oleh MUHAMMAD HAKIM ROSLY

Al-Quran merupakan wahyu yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW dalam bahasa Arab. Proses memahami al-Quran daripada setiap generasi ke generasi yang lain mengalami beberapa situasi yang berbeza.

Ketika al-Quran diturunkan, orang Arab memang terkenal dengan bangsa yang mahir dari aspek bahasa dan sastera. Jadi, keindahan bahasa al-Quran berjaya menarik perhatian orang Arab untuk menghayatinya.

Dengan turunnya al-Quran secara beransur-ansur selama 23 tahun, para sahabat Rasulullah SAW dan orang Arab yang memeluk Islam memahami al-Quran dengan jelas. Sebahagian daripada sahabat Rasulullah SAW yang mempunyai daya pemikiran yang tajam dan penguasaan bahasa yang tinggi, berupaya menghuraikan al-Quran dengan baik seperti Ibnu ‘Abbas dan Ibnu Mas’ud.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat September 2010. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.