image_pdfimage_print

pg 6-11 isu utama July

Bahawasanya Yang di-Pertuan Agong berpuas hati bahawa suatu universiti patut ditubuhkan, menurut kuasa yang diberikan kepada baginda oleh subseksyen 6(1) Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971, baginda membuat perintah

hendaklah ditubuhkan sebuah institusi pengajian tinggi yang mempunyai taraf universiti sebagai suatu pertubuhan perbadanan bagi maksud mengadakan, memajukan, dan mengembangkan pengajian tinggi dalam bidang pertahanan dan ketenteraan, kejuruteraan elektrik, kejuruteraan mekanikal, sains nautika dan teknologi maritim, sains penerbangan, sains komputer dan teknologi maklumat pertahanan, bioteknologi pertahanan dan sains persenjataan, pengajian keselamatan, penyelesaian konflik, pengajian strategik, kepimpinan ketenteraan, dan bidang lain yang perlu, serta mengadakan penyelidikan dan pengumpulan dan pemajuan pengetahuan, dan penyebaran pengetahuan dalam bidang pengajian tersebut. Institusi pengajian tinggi dalam subseksyen (1) hendaklah dikenali sebagai Universiti Pertahanan Nasional Malaysia. Tempat terletaknya universiti tersebut ialah di Lot PT1909 (A) dan (B), Mukim Petaling, Akademi Tentera Malaysia, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur.

Share

Hantar Maklum Balas

Anda mesti Log masuk sebelum memberi komen

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.