Oleh HARIS ZULKAPLI

Pada 1997, semasa Rusia di bawah pemerintahan Presiden Boris Yeltsin, satu perjanjian penting dicapai antara Rusia dengan Ukraine (pimpinan Presiden Leonid Kuchma). Ukraine merupakan jiran Rusia di sebelah barat yang menempatkan Semenanjung Crimea dan pelabuhan tentera laut Sevastopol.

Hasil perjanjian itu menyatakan bahawa Rusia setuju membayar satu jumlah pampasan kepada Ukraine, dan tentera laut Rusia, Armada Laut Hitam dibenarkan berada di Sevastopol untuk tempoh 20 tahun lagi, sehingga 2017. Moscow juga, sebagai ganjaran kepada tindakan Kiev itu melupuskan hutang pembelian tenaga oleh Ukraine.

Perjanjian itu menjelaskan dua isu penting dalam perkembangan terkini hubungan Rusia-Ukraine, iaitu Semenanjung Crimea dan pangkalan tentera laut Sevastopol serta pergantungan Ukraine pada sumber minyak dan gas Rusia. Kedua-dua perkara, status Crimea dan bekalan tenaga terutama gas menjadi senjata penting dalam hubungan diplomasi antara satu sama lain.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Julai 2010. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.