Oleh Muhamad Rafiq Abdul Rahman

Setelah genap 100 tahun tragedi tenggelamnya feri mewah Titanic pada 4 April 1912 sehingga mengorbankan 1517 orang, tragedi karamnya feri mewah berulang kembali.

Kali ini kapal persiaran Carnival yang diberi nama Costa Condordia yang membawa 4229 orang termasuk anak kapal melanggar kawasan berbatu di perairan Pulau Giglio, Wilayah Tuscany, Itali, sehingga menyebabkan kapal yang seberat 112 ribu tan ini hampir tenggelam.

Sehingga penulisan ini dihasilkan, sekurang-kurangnya 11 nyawa terkorban dan kira-kira 29 orang masih hilang masing-masing 14 orang warga Jerman, enam orang rakyat Itali, empat orang penumpang Perancis, dua orang rakyat Amerika Syarikat, seorang rakyat Hungary dan seorang warga Peru. Kapal yang mula berkhidmat pada 7 Julai 2006 yang berkeluasan 290 meter ini mempunyai 1500 buah kabin, lima buah restoran, 13 buah bar dan 13 buah dek.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Masyarakat Februari 2012.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.