Oleh Azim Syafi Azman

Berdasarkan kedudukannya sebagai bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia) Allahyarham Datuk Mohd. Salleh Abdul Majid layak diberikan tawaran memegang pelbagai jawatan tinggi dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) atau swasta. Keupayaannya terbukti apabila Salleh berjaya menyerap cabaran di peringkat awal penubuhan BSKL pada 1980-an. Semua cabaran ini bukanlah mudah di atasi jika tanpa perancangan dan strategi yang rapi. Sesungguhnya BSKL cukup gah pada zaman Salleh Majid.

Senang cakap, Salleh juga boleh membolot kekayaan jika beliau mahu, tetapi beliau tidak berminat. Lelaki bertubuh tinggi dan kurus itu ada prinsip hidupnya tersendiri. Prinsip dan semangatnya mengatasi kepentingan untuk mengaut kekayaan peribadi. Oleh sebab itu, kehidupannya selepas tamat berkhidmat di BSKL Salleh cukup sekadar sebagi pesara biasa. Beliau bebas melakukan mengikut kehendak hatinya.

Banyak syarikat besar yang mempelawanya menjadi pengerusi syarikat, tetapi ditolaknya. Salleh tidak mahu “diperkudakan”. Beliau sendiri kecewa melihat banyak bekas pegawai tinggi kerajaan yang bersara menjadi boneka orang lain. Menjadi pengerusi syarikat, tetapi hanya menjadi alat semata-mata untuk dapat kontrak kerajaan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Masyarakat Februari  2012.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.