Oleh Noraisah Yusop

Muhammad Uthman el- Muhammady pernah menulis tentang Islam dan demokrasi yang berkisar tentang penerimaan mahupun keselarian antara nilai Islam dengan asas demokrasi. Beliau menyatakan tentang pendapat cendekiawan Islam, Abul A’la al-Mawdudi dan Syed Qutb.

Sarjana Ghannouchi yang terpengaruh dengan pemikiran Malik Bennabi melalui esei “Islam and Democracy” menjelaskan bahawa Islam bukan sahaja tidak bercanggah dengan demokrasi, tetapi berkongsi dengannya. Islam mengutamakan keadilan dan kehormatan darjat manusia – penghargaan terhadap keberadaan manusia itu sendiri melalui pemeliharaan hak asasi yang didukung oleh fahaman demokrasi.

Dari sinilah, status wanita harus dilihat setara dengan pasangannya, lelaki. Nilai kesetaraan (al-Musawah) dan kebebasan (al-huriyah) sedia terkandung dalam praktik demokrasi. Prinsip ini muncul untuk menentang sistem dominasi kekuasaan yang dilaksanakan oleh aristokrasi atau oligarki serta tuntutan sebagai akibat daripada hierarki kekuasaan dan diskriminasi sosial. Prinsip seperti al-Musawah ini dibincangkan oleh banyak pihak dengan pendekatan yang biasa didengar – gender.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Masyarakat Januari 2012.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.