image_pdfimage_print

Oleh Zulkifli Salleh

Bulan Ogos lalu padat dengan peristiwa, sama ada yang baharu ataupun yang berterusan; seperti krisis hutang di Zon Euro, kebuluran di Tanduk Afrika, kebuntuan siling hutang Amerika Syarikat (AS), dan penurunan penarafan kredit kedaulatan jangka panjang AS daripada AAA kepada AA+, kejatuhan pasaran saham global, rusuhan di London dan kota Inggeris yang lain, serta ulang tahun ke-50 pembinaanTembok Berlin.

Turut “diraikan” pada Ogos lalu ialah ulang tahun ke-20, anggota Poliburo Parti Komunis dan pegawai kerajaan Kesatuan Soviet melakukan rampasan kuasa menggulingkan Mikhail Gorbachev. Mereka mewujudkan “Jawatankuasa Darurat” yang bercanggah dengan Perlembagaan, mengasingkan Gorbachev dan memecatnya daripada kuasa. Peristiwa Ogos 1991 itu merupakan rentetan perjuangan politik yang sengit pada bahagian akhir usaha pembaharuan Kesatuan Soviet.

“Bulan ini 20 tahun lalu”, tulis Dmitri Trenin dalam akhbar International Herald Tribune, “Kesatuan Soviet, empayar abad ke- 20 yang agung terbesar, mula musnah berikutan pemberontakan kilat tidak bijak pada Ogos 1991. Dalam masa dua tahun, empayar itu lenyap sama sekali.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Masyarakat November 2011.

Share

Hantar Maklum Balas

Anda mesti Log masuk sebelum memberi komen

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.