Oleh Farizal Razalli

Seperti sudah menjadi trend terkini, satu demi satu negara maju terjebak dalam masalah hutang. Amerika  yarikat (AS) menjadi negara Barat terbaharu yang hampir diisytiharkan muflis kerana dibelit masalah hutang. Itali dan  Sepanyol pula sekarang ibarat “telur di hujung tanduk” – hanya menanti masa runtuhnya reputasi kredit masing-masing.

Sejak krisis hutang yang membelenggu AS, penganalisis ekonomi dan kewangan dunia mula memandang ke Eropah. Dua alasan boleh dijadikan untuk menjelaskan fenomena ini.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Masyarakat November 2011.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.