Oleh Karim Raslan

Nazaruddin Muhammad, 33 tahun, ahli politik yang sangat menarik. Setiap kali melihat dia muncul di kaca televisyen atau membaca perkembangannya di akhbar, penulis bagaikan terpaku. Kadangkala penulis tertanya-tanya, apakah yang membuatkan penulis begitu tertarik dengannya? Adakah disebabkan penulis berdepan dengan personaliti yang penuh dengan ketamakan dan cita-cita?

Dalam hal tertentu, dia mengingatkan penulis kepada watak Balram, antihero dalam novel yang memenangi anugerah Booker White Tiger hasil nukilan Arvind Adiga. Nazaruddin seorang lelaki yang tidak segan-silu untuk menunjukkan apa-apa yang dia inginkan. Di Indonesia, orang yang berketurunan Jawa sangat terkenal dengan kelantangan mereka berkata-kata seperti juga Nasaruddin.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Masyarakat November 2011.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.