Oleh Amlir Ayat

“Nampak itu? Biarkan semuanya berlebih-lebihan. Semua ini sebenarnya yang kita mahu, bukan perkara yang kita perlu. Kita akan belajar kesukarannya apabila karmanya tiba.” Begitulah ujar seorang teman, seorang ahli korporat, sambil menuding ke arah makanan berlebihan di atas meja dalam majlis rumah terbuka hari raya sebuah firma terkemuka di ibu kota baru-baru ini.

“Senario ini merujuk kepenggunaan melampau (over-consumption) atau sikap pembaziran yang menyebabkan longgokan ribuan tan sampah setiap hari di Malaysia sama ada yang terurus atau tidak. Sebuah akhbar perdana baru-baru ini melaporkan mengenai sikap pembaziran rakyat Malaysia yang semakin menjadi-jadi.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Masyarakat November 2011.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.