Oleh Zakaria Othman

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), dianggarkan 500 juta orang hingga 600 juta orang atau 10 hingga 12 peratus penduduk dunia terdiri daripada golongan Orang Kurang Upaya (OKU). Dalam konteks di Malaysia, bilangan OKU dalam pelbagai kategori yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sehingga April 2010 berjumlah 290 488 orang.

Namun, mengikut laman web www.penangeconomicmonyhly.com, jumlah OKU di Malaysia sekitar 1.3 juta orang, manakala yang berdaftar dengan JKM dianggarkan hanya sekitar 2.0 peratus hingga 3.0 peratus. Sama ada angka ini terlalu kecil atau memang gambaran sebenar situasi yang sedang berlaku di negara ini, golongan OKU adalah sebahagian daripada penduduk negara ini.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Masyarakat November 2011.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.