image_pdfimage_print

Oleh Amirul Afif Muhamat

Skim Rumah Pertamaku yang dilancarkan oleh Perdana Menteri semasa pembentangan belanjawan 2011 tahun lalu merupakan berita yang ditunggu-tunggu oleh majoriti rakyat negara ini. Reaksi positif telah diberi oleh masyarakat malahan terdapat saranan pihak tertentu supaya kriteria pendapatan isi rumah peserta dan nilai harga rumah skim ini dinaikkan untuk memberikan peluang yang lebih luas kepada mereka. Tidak keterlaluan jika dikatakan banyak orang yang kecewa kerana hasrat untuk memiliki rumah sendiri terpaksa dipendam kerana tidak layak bagi kategori yang telah diumumkan sebelum ini.

Parameter kepada situasi ini seharusnya diteliti. Antara punca yang dikenal pasti termasuklah harga rumah yang tinggi terutamanya di Lembah Klang. Hal ini menyebabkan permintaan bagi rumah kategori pangsapuri, flat dan kondominium meningkat dengan mendadak. Ironinya, terdapat pembeli yang membeli rumah bukan untuk diduduki tetapi sebagai aset pelaburan bagi menjanakan pendapatan sampingan, terutama bagi mereka yang mempunyai kuasa beli yang tinggi. Walau pun tidak salah untuk membeli rumah kedua atau menjadikannya sebagai suatu bentuk pelaburan, namun kesan rantaian daripada aktiviti ini tidak menggalakkan. Peluang orang lain untuk memiliki rumah akan tertutup, seterusnya melonjakkan nilai harga rumah kerana permintaan akan melebihi penawaran. Sesetengah penganalisis pasaran menyifatkan trend ini seperti menyamai corak sebelum terjadinya krisis subprima di Amerika Syarikat. Pada waktu itu, bank memberikan pinjaman yang berlebihan untuk sektor perumahan tanpa meneliti kemampuan kredit pelanggan tersebut. Langkah kerajaan yang mengehadkan kadar pinjaman pembelian rumah ketiga dan seterusnya, kepada 70 peratus dan Cukai Keuntungan Pelupusan Hartanah (RPGT) kepada lima peratus untuk rumah yang dijual sebelum lima tahun milikan patut dipuji kerana tindakan ini dapat mengekang kenaikan harga rumah yang mendadak.

Walaupun Kuala Lumpur terkenal dengan kesesakan jalan raya pada waktu puncak, namun proses pembandaran melalui pembinaan bangunan pencakar langit sama ada bersifat komersial atau kediaman masih rancak berjalan. Lihat sahajalah kemunculan pelbagai bangunan baharu di sekitar Jalan Ampang, Jalan Travers dan jalan lain di sekitar ibu kota. Petunjuk ini menyebabkan harga tanah di Lembah Klang sentiasa meningkat. Tidak dinafikan harga tanah yang tinggi menunjukkan kemajuan di sesuatu kawasan tersebut, namun mekanisme tertentu perlu difikirkan agar hal ini tidak memberikan kesan sosial kepada masyarakat, yang akhirnya akan menyebabkan rakyat tidak mempunyai kemampuan untuk memiliki rumah sendiri.

Seterusnya kenaikan kos pembinaan rumah yang menyumbang kepada kenaikan harga rumah itu sendiri. Dalam hal ini, biasanya pembeli tidak mempunyai maklumat yang cukup disebabkan pemaju sahaja yang mengetahuinya. Kenaikan harga kos pembinaan seharusnya dapat dikurangkan dan diatasi melalui perancangan kewangan yang bijak dan teliti oleh pihak pemaju. Sebagai contoh, sekiranya pemaju mempunyai jabatan kewangan yang mantap, mereka seharusnya dapat menilai lebih awal tentang trend kenaikan harga komoditi, seperti keluli dan memasuki pasaran hadapan bagi mengikat harga komoditi tersebut ketika ianya masih pada paras rendah. Walaupun tindakan ini tidak dapat seratus peratus mengurangkan kos, namun kenaikan kos itu tetap dapat dikekang.

Skim Rumah Pertamaku menjadi buruan mereka yang berkelayakan bagi memiliki rumah sendiri. Kejayaan skim ini diharapkan menjadi galakan bagi kerajaan untuk skim perumahan seterusnya bagi kumpulan sasaran yang lain.

Share

Hantar Maklum Balas

Anda mesti Log masuk sebelum memberi komen

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.