Oleh Karim Raslan

Empayar media Rupert Murdoch merentasi negara dan benua. Di Eropah, kebanyakan pemimpin politik meminta pertolongan Murdoch untuk berkempen menggunakan media.

Namun sekarang empayar beliau terhuyung-hayang ekoran pendedahan skandal penggodaman telefon oleh akhbar The News of World milik Murdoch yang menyalahi undang-undang. Dengan pendedahan skandal tersebut, orang ramai mengecam kaedah akhbar itu dalam mendapatkan maklumat.

Walaupun di Asia Tenggara belum wujud individu yang mempunyai terdapat persamaan dari segi cita-cita serta kuasa seperti Murdoch di Indonesia. Dengan populasi yang besar dan media yang diberikan kebebasan, Indonesia merupakan tempat yang sesuai untuk melihat pergelutan antara minat komersial dengan idealistik.

Demi untuk merasai sendiri tekanan kehidupan di dalam bilik berita, penulis memutuskan untuk menemui sahabat lama yang merupakan wartawan penyiaran terkenal, Putra Nababan di pejabat beliau di RCTI

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Oktober 2011. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.