Oleh Ramli Abdul Halim

Sejarah mencatatkan bahawa Kerajaan Kesultanan Melayu dijajah kerana pengkhianatan dalam kalangan pembesar negeri. Kemasukan tentera Jepun ke atas Tanah Melayu pun kerana laluan yang “dibuka” oleh pemimpin masyarakat yang berkepentingan.

Empayar Jawaka, salah satu era keagungan Kerajaan Kesultanan Melayu yang merangkumi Temasik (kini Singapura) hingga ke Prathana (berhampiran dengan Bangkok sekarang) serta Campa (Kemboja), kemudian menganjur ke Sri Lanka, Sumatera hingga ke Sunda (Jawa Barat) sekitar 1100-1200, hancur disebabkan oleh masalah dalaman yang membawa persengketaan sesama sendiri.

Masalah dalaman tersebut mendorong bangsa Thai dari Sukhotai, bangsa India dari Pandya, dan bangsa Khmer dari Annam (Burma) membuat ancaman terhadap Empayar Jawaka walaupun Raja Skranta selaku Ketua Kerajaan berhempas pulas mempertahankan kedaulatan empayarnya.

Pada masa yang sama, Kerajaan Cina (Dinasti Sung) mengambil kesempatan untuk memecahbelahkan kestabilan politik Empayar Jawaka dan menjalankan politik aneksi terhadap wilayah Annam, malah cuba menyusupi jauh ke kawasan rantau Nusantara.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Oktober 2011. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.