Oleh LEE FOOK ON

Jenayah pemerdagangan orang dipandang serius oleh pihak berkuasa di negara ini. Skop jenayah ini merangkumi pembekalan wanita untuk eksploitasi seksual dan kanak-kanak pula dipaksa meminta sedekah, dijadikan anak angkat, dan diambil organnya untuk dijual.

Menurut Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, sehingga Mac tahun ini, lebih daripada 400 orang wanita dan 44 orang kanak-kanak berjaya diselamatkan oleh pihak berkuasa negara ini dan diletakkan di rumah perlindungan seliaan kementeriannya. Beliau berkata, setiap tahun dianggarkan kira-kira 600 ribu orang hingga 800 ribu orang diseludup merentasi sempadan antarabangsa dengan 50 peratus hingga 80 peratus daripadanya terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.

Menurut Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Abdul Rahim Mohd Radzi, dalam tempoh dua tahun iaitu sehingga 7 Februari 2010, pihak berkuasa menyelamatkan 231 orang daripada menjadi sindiket pemerdagangan orang. Daripada jumlah itu, 154 orang ialah wanita yang sebahagian besarnya dijadikan pelacur, selain 17 orang kanak-kanak dan 60 orang lelaki dewasa.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Ogos 2010. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.