Oleh MUHAMAD HAFFY ZIKRY

Australia kini bukan sahaja memiliki seorang Perdana Menteri wanita yang pertama, malah jawatan Gebenor Jeneral turut diisi oleh seorang wanita, Quentin Bryce. Begitu juga dengan jawatan Gabenor New South Wales, dan dua orang pemimpin negeri lainnya, menyaksikan penguasaan pemimpin wanita.

Kehadiran barisan pemimpin wanita ini, terutamanya Julia Gillard sebagai Perdana Menteri, melakar sejarah tersendiri dalam politik Australia yang selama ini didominasi kaum lelaki.

Kemunculan Gillard, seorang wanita kental yang sebelum ini dikenali sebagai seorang peguam yang cukup komited dengan kerjayanya, bukan sahaja mencetuskan kontroversi, malah rakyat Australia sendiri mempunyai pandangan yang berbeza terhadap beliau.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Ogos 2010. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.