Oleh ZAITON DAROIS

Gempa bumi berukuran 9.0 pada skala Richter pada 11 Mac 2011 mengundang tsunami yang memusnahkan bandar pelabuhan Minami-Sanrikucho dan Otsuchicho di Jepun. Ombak tsunami setinggi 10 meter melanda wilayah timur laut Jepun itu mengorbankan lebih daripada 9000 jiwa dan 12 645 orang dilaporkan hilang.

Ombak tsunami dengan kelajuan 800 kilometer sejam tersebut menyapu apa-apa sahaja yang merintangi laluannya termasuk kereta, kapal, rumah, bangunan, apatah lagi manusia. Lebih memburukkan lagi keadaan, susulan gempa bumi dan tsunami ini mengakibatkan kerosakan dan kebocoran loji nuklear di Fukushima Daiichi.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Mei 2011. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.