Oleh MUHAMAD RAFIQ ABDUL RAHMAN

Mereka bukan sahaja menghiburkan, tetapi juga ikhlas membantu dalam kerja-kerja amal seperti menjaga kebajikan masyarakat dan penderitaan manusia lain. Penglibatan mereka dalam persatuan kebajikan, badan bukan kerajaan (NGO), yayasan amal bukan sahaja mampu menarik orang ramai, malah mampu juga mendidik masyarakat tentang kepentingan menyumbang bantuan kepada sesiapa sahaja yang ditimpa kesusahan.

Mutakhir ini di Amerika Syarikat (AS) terdapat 2450 orang selebriti yang menyumbang bakti untuk lebih daripada 1660 buah badan kebajikan di seluruh dunia. Daripada selebriti terkenal, jutawan, sehinggalah kepada pemain bola sepak terkemuka, kerja-kerja amal sudah menjadi agenda wajib walau sesibuk mana pun mereka terhadap kerjaya masing-masing.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat April 2011. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.