Oleh SAIFUL KHAIRI KAMARUDIN

Rakyat dikejutkan dengan rancangan kerajaan untuk mengurangkan perbelanjaan subsidi agar defisit negara dikurangkan menjelang 2019. Jika tidak, negara akan bankrap seperti yang berlaku pada Greece.

Adakah benar negara akan bankrap jika rakyat menikmati subsidi? Sejauh manakah kesahihan kajian yang dijalankan oleh Pemandu (Performance Management & Delivery Unit) bagi merungkai permasalahan subsidi ini? Jika benar negara akan bankrap, mengapa Greece menjadi kayu pengukurnya?

Latar belakang polisi ekonomi sesebuah negara dalam konteks geografi, sejarah, politik dan sosioekonomi, serta mengenal pasti polisi hubungan dengan negara luar berhubung dengan dagangan antarabangsa perlu diketahui sebelum menjawabnya.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Ogos 2010. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.