Oleh SITI ZAKIAH MELATU SAMSI

Kini segala urusan perbankan hanya di hujung jari. Langkahnya cukup mudah; pengguna hanya perlu menatap skrin komputer, kemudian pilih urusan transaksi yang diperlukan, dan dalam beberapa minit urusan tersebut dapat diselesaikan.

Mutakhir ini perbankan elektronik menjadi penyelesaian kepada rutin konvensional perbankan. Dahulu, untuk menyelesaikan urusan pembayaran di beberapa buah bank, pejabat pos, dan pengendali perkhidmatan tertentu, ada sesetengah pengguna terpaksa mengambil cuti tahunan bagi menyelesaikan hal ini. Namun, bagi mereka yang menggunakan sistem perbankan elektronik, senario ini dapat dielakkan.

Perbankan elektronik merupakan satu sistem yang membolehkan urusan perbankan dilakukan menggunakan jaringan komunikasi ataupun Internet. Aplikasi perbankan elektronik ini mula dibangunkan di Malaysia pada pertengahan 2000 setelah mendapat kelulusan daripada Bank Negara Malaysia pada 1 Jun 2000.

Pada 15 Jun 2000, Maybank menjadi institusi kewangan pertama di negara ini yang menjalankan perkhidmatan perbankan dalam talian apabila melancarkan portal perbankannya, iaitu www.maybank2u.com. my.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat April 2011. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.