Sedangkan lidah lagi tergigit. Apatah lagi hubungan dua buah negara yang terpisah oleh sempadan politik dan sistem pemerintahan yang berbeza. Betapa banyak rakyat Malaysia yang datuk dan moyangnya berasal dari Indonesia. Masih banyak yang berulang-alik menemui sanak saudara di sana. Betapa banyaknya perhubungan baharu yang dijalinkan melalui perkahwinan dewasa ini. Situasi ini terus mengakrabkan warga kedua-dua buah negara menerusi jalinan budaya dan pertalian darah. Lebih-lebih lagi amalan budaya yang dibawa hijrah bersama dan asimilasi budaya yang berlaku memberikan roh kepada hubungan yang sedia wujud. Keeratan hubungan dua buah negara serumpun ini sentiasa mendapat perhatian.

Bagai hubungan adik-beradik, keserumpunan budaya dan keeratan hubungan itu ada kalanya berkocak dek rasa hati dan perselisihan faham. Kedua-dua buah negara harus bijaksana mengawal badai yang sekali-sekala melanda supaya tidak terus memusnahkan benteng persaudaraan dan persahabatan yang telah wujud. Semangat setia kawan justeru diperteguh agar segala kendala dapat ditangani dengan berhemah.

Pihak media turut boleh memberikan sumbangan dalam menyuntik roh persahabatan supaya persepsi yang terbina dalam pemikiran rakyat kedua-dua buah negara bersumberkan maklumat yang betul. Ledakan emosi dapat dikendurkan jika kedua-dua belah pihak cepat memperoleh maklumat daripada mereka yang bertanggungjawab. Peranan media sangat besar kerana mempunyai kuasa mempengaruhi yang cukup berkesan. Maklumat yang tidak benar jika sering disiarkan dan diuar-uarkan akhirnya akan dianggap benar oleh pembaca dan akan menimbulkan prasangka dan persepsi negatif tentang satu sama lain. Pihak ketiga pula, yang khuatir dengan hubungan serumpun ini, akan tersenyum lebar.

Atas semangat untuk mengukuhkan hubungan ini, pihak media Indonesia juga mengambil langkah menubuhkan Ikatan Setia Kawan Wartawan Malaysia – Indonesia (ISWAMI). Mereka memahami bahawa perubahan besar dalam perkembangan media di Indonesia tidak akan terjejas dengan adanya ISWAMI. Malah dalam keterbukaan itu, ISWAMI memainkan peranan menentukan bahan berita yang disiarkan tentang kedua-dua buah negara benar dan boleh dipertanggungjawabkan.

Penubuhan ISWAMI Malaysia dan ISWAMI Indonesia memberikan senario baharu dalam hubungan bilateral, khususnya dari segi persefahaman dan penyebaran maklumat. ISWAMI Malaysia dipengerusikan oleh Datuk Ahmad A. Talib, Pengarah Eksekutif Berita Media Prima, manakala ISWAMI Indonesia diketuai Ketua Pengarang Agensi Berita ANTARA, Saiful Hadi. Kedua-dua pihak media memahami keperluan adanya persefahaman dan jalinan persahabatan bagi menjamin ketenteraman dan kestabilan yang memberikan implikasi yang besar kepada dua buah negara di Asia Tenggara yang membangun ini.

Bagi mengukuhkan hubungan baik ini, Timbalan Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin dalam lawatan rasminya ke Indonesia telah meluangkan waktu untuk mendengar pandangan dan gejolak rasa editor kanan media Indonesia tentang isu yang melibatkan Malaysia dalam Dialog Persahabatan Editor Kanan Media Malaysia dan Indonesia di Hotel Shangri-La, Jakarta, pada 29 Jun 2010. Dialog yang julung-julung kali diadakan itu dihadiri Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka Dato’ Termuzi Haji Abdul Aziz dan editor kanan media lain yang mewakili akhbar, majalah, media elektronik, dan media baharu Malaysia dan Indonesia. Dialog yang mempertemukan peringkat tertinggi media Malaysia dan Indonesia ini memberikan peluang kepada pihak media dua buah negara mengungkapkan pendirian masing-masing berkaitan dengan isu yang melibatkan kedua-dua buah negara.

Kehadiran Muhyiddin dalam dialog tersebut menyemarakkan lagi harapan bagi mewujudkan benih baharu dalam hubungan persahabatan antara media Malaysia dengan Indonesia. Beliau memberikan penekanan terhadap peranan media yang dapat membibitkan hubungan dua hala yang teguh antara kedua-dua buah negara. Dalam hal ini, beliau akan mempertimbangkan cadangan pihak media Indonesia supaya Kerajaan Malaysia menempatkan jurucakap atau atase penerangan di Indonesia. Penempatan atase penerangan di Kedutaan Malaysia, Jakarta, amat penting supaya media Indonesia dapat memperoleh penjelasan yang tepat dan cepat jika timbul isu yang boleh menggugat hubungan negara. Muhyiddin turut mencadangkan keperluan yang sama di Kedutaan Indonesia di Malaysia supaya apa-apa isu yang timbul dapat ditangani dengan segera.

Di samping itu, wakil media juga mengutarakan keperluan program jangka pendek dan jangka panjang yang melibatkan program sangkutan dan pertukaran kemahiran yang melibatkan pertukaran wartawan. Dengan cara ini, kumpulan wartawan muda khususnya akan belajar memahami nilai budaya satu sama lain. Kesedaran persefahaman budaya ini dapat memberikan perspektif baharu terhadap masyarakat kedua-dua buah negara. Contohnya program Titian Muhibah antara Radio Televisyen Malaysia (RTM) dengan Televisyen Republik Indonesia. Program ini seharusnya digerakkan semula dalam format baharu yang sesuai dengan peredaran masa dan memenuhi kehendak pasaran. Hubungan kerjasama seperti ini dapat memperteguh ikatan setia kawan dan persaudaraan serumpun di Nusantara ini.

Sebelum itu, Muhyiddin menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman antara Media Prima Berhad, diwakili Pengerusinya Datuk Johan Jaaffar, dengan PT Surya Citra Televisi (SCTV) yang diwakili Presiden Pengarah Fofo Sariaatmadja. Johan dalam ucapannya mengatakan bahawa perjanjian persefahaman ini mengambil semangat ISWAMI bagi menggalakkan pemahaman yang lebih baik.

Persefahaman ini juga dikatakan memperlihatkan keeratan hubungan setia kawan antara Malaysia dengan Indonesia, selain mewujudkan kerjasama secara berterusan melalui program hiburan dan kandungan berita yang disediakan oleh kedua-dua organisasi media berkenaan. Sinergi dua buah organisasi media ini bakal membuka ruang pemahaman yang lebih luas tentang aspirasi dan pemikiran rakyat Malaysia dan Indonesia demi memperkukuh hubungan simbiotik yang sekian lama terjalin.

ISWAMI dengan semangat kesetiakawanannya akan terus melaksanakan kerjasama yang boleh memberikan manfaat kepada ketenteraman dan keharmonian dua bangsa serumpun Malaysia dan Indonesia.

Padilah Haji Ali
padilah@dbp.gov.my

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.