Oleh AZLIDA AZMAN

Pernah suatu ketika dahulu seorang jagoan sukan badminton negara bertarung mati-matian dalam satu kejohanan berprestij, tetapi akhirnya tunduk walaupun sudah berada di ambang kemenangan. Pemain itu tidak lain tidak bukan, Datuk Misbun Haji Sidek, bekas jurulatih Malaysia.

Tidak keterlaluan jika dikatakan setiap orang sama ada di peringkat tempatan mahupun antarabangsa yang meminati sukan badminton sudah mengetahui kehebatan anak jati Selangor ini.

Misbun juga terkenal dengan sikap menyimpan rahsia terutama kisah di sebalik tabir kekalahannya kepada pemain Indonesia, Lim Swee King suatu masa dahulu. Malah, beliau pernah berkata kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa kekalahan yang dialami di tangan Lim Swee King adalah satu “kemenangan mutlak” baginya.

Sehingga kini pun “perangai” Misbun tidak pernah berubah, Misbun ialah Misbun suka berdiam diri dan memendam perasaan.

Akibat terlalu lama memakan hati dengan sikap Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Misbun dengan berat hati mengumumkan untuk melepaskan jawatannya sebagai jurulatih perseorangan negara pada penghujung tahun lalu.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Mac 2011. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.