Oleh ZULKIFLI KHAIR

Bilangan rakyat Malaysia yang memiliki ijazah doktor falsafah (PhD) semakin hari semakin meningkat. Jika China dengan program China Project 211, Korea pula dengan program Brain Korea 21, Malaysia juga tidak ketinggalan mengetengahkan program yang mampu melahirkan banyak pemegang PhD iaitu program MyBrain 15. Melalui program ini, kerajaan menyasarkan kira-kira 60 ribu orang rakyat Malaysia memiliki PhD menjelang 2020.

Pada asalnya, Malaysia bercita-cita mengeluarkan lebih daripada 100 ribu orang lulusan PhD menjelang 2020 menerusi Pelan Strategi Pengajian Tinggi Negara (PSPTN), walau bagaimanapun jumlah tersebut dikurangkan kepada 60 ribu orang sahaja supaya kelihatan lebih realistik dan mampu dicapai.

Selain itu, kerajaan sekarang menyasarkan sebanyak 75 peratus tenaga pengajar (pensyarah) berkelulusan PhD di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang bertaraf Universiti Apex dan Universiti Penyelidikan, manakala sebanyak 40 peratus pemegang PhD dalam kalangan pensyarah di IPTA lain.

___

Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Mac 2011. Kandungan rencana telah disunting daripada kandungan asal. Jika anda berminat untuk membaca seterusnya, sila ke sini.

Share

Hantar Maklum Balas
Klik di sini untuk memasukkan gambar ke dalam komen anda.

Wawancara Dr. Haji Awang Sariyan dengan wakil Dewan Masyarakat/TV DBP

Recent Posts

Hak Cipta Terpelihara ©  2010 - 2012 Dewan Bahasa dan Pustaka.

PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka ("DBP", "kami") tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kehilangan yang disebabkan oleh maklumat daripada laman web ini. Penggunaan Dewan Masyarakat dalam talian adalah atas risiko dan tanggungjawab pengguna sendiri. Meskipun kami berusaha untuk menerbitkan maklumat atau bahan dengan setepat dan secepat mungkin, DBP tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan laman ini serta maklumat dan bahan yang terkandung di dalamnya, dan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung.